Συμφωνεί η Κίνα με τη Γερμανία για πολιτική λύση στη Συρία- Η Μέρκελ στο Πεκίνο
Eκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη» υποδέχτηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ την Ανγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο και δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τη Γερμανίδα καγκελάριο «για τις προσπάθειες της να αποτρέψει ανθρωπιστική τραγωδία».
Η όγδοη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο, δεν ξεκίνησε από τις καθιερωμένες διμερείς εμπορικές σχέσεις αλλά με κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών ότι είναι επιτακτική ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία, σχολίασαν αναλυτές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενο η Ανγκελα Μέρκελ να ζητήσει υποστήριξη από την Κίνα καθώς στη Γερμανία οξύνονται οι αντιδράσεις για την εισροή 800.000 προσφύγων.
Η Κίνα συνεισφέρει με 14 εκατομμύρια δολάρια στον ΟΗΕ ως ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία, ενώ για τον ίδιο σκοπό η Γερμανία δαπάνησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Τώρα, Κίνα και Γερμανία εμφανίζονται να πιέζουν από κοινού για πολιτική συμφωνία, με την Κίνα να έχει ήδηδιαφοροποιηθεί από την Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας την αντίθεση της στην χρήση βίας.
Κορμός της «στρατηγικής συνεργασίας» στην οποία δεσμεύτηκαν το 2014 οι δύο χώρες παραμένουν πάντως, οι εμπορικές σχέσεις της τάξης των 150 δις ευρώ ετησίως, με τις γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα να αποφέρουν 75 δις ευρώ τον χρόνο.
Η Ανγκελα Μέρκελ συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών, μεταξύ αυτών ο νέος επικεφαλής της Volkswagen Ματίας Μίλερ.
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης , το Πεκίνο ανανεώνει το συμβόλαιο αγοράς αεροσκαφών τύπου Airbus, «προτιμώντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία που έχει εργοστάσιο στο βόρειο λιμάνι Tianjin, από τον μεγάλο ανταγωνιστή της, την αμερικανική Boeing».
Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η επέκταση της συνεργασίας στην υψηλή τεχνολογία με την Κίνα να ζητά από τον σημαντικότερο Ευρωπαίο εταίρο της υποστήριξη στο πρόγραμμα βιομηχανικής ψηφιοποίησης που είναι γνωστό ως Made in China 2025.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου