Χριστοδουλοπούλου: Επικίνδυνη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Χριστοδουλοπούλου: Επικίνδυνη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Τους «σοβαρούς κινδύνους από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» τόσο για την «ειρήνη στη Μέση Ανατολή» όσο και για το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει η Τασία Χριστοδουλoπούλου.
Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η νυν αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντά στην κριτική μερίδας των ΜΜΕ για τα πεπραγμένα της στο προσφυγικό.
• Πού οδηγεί η αιφνιδιαστική απόφαση της Ε.Ε. να αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο?
Πρώτη φορά διαφαίνεται ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονιά της. Είναι εμφανές πως πρόκειται για σχεδιασμό της Αμερικής και της Τουρκίας, με επιδίωξη την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας σε εδαφικές επιχειρήσεις στη Συρία. Το μεγάλο φαγοπότι καθορίζεται τώρα. Οταν προετοιμάζεται η ειρήνη, κλιμακώνεται ο πόλεμος, ώστε να ενισχύσουν οι παίκτες τις θέσεις τους για τη μοιρασιά.
Η Τουρκία έχει μάλιστα διπλό στόχο, την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας, αλλά και τη συμμετοχή της στην «ανόρθωση» μιας χώρας που έχει γίνει συντρίμμια. Η Ελλάδα ούτε ρωτήθηκε αλλά ούτε συμφώνησε σε αυτό το σκέλος. Παρά ταύτα, η συναίνεσή της στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Μέχρι στιγμής, λόγω της μη εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι χώρες της Μέσης Ανατολής μάς αντιμετώπιζαν είτε με ουδετερότητα είτε με ενεργό συμπάθεια. Σήμερα, απειλείται η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
• Στο παρελθόν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν το δίλημμα αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ακολουθήσει τη δική της πολιτική. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε αυτόν τον προβληματισμό?
Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία, μηχανισμών, κέντρων, συμφερόντων και προθύμων, που επιδιώκει τη φθορά και την πτώση της κυβέρνησης, δεν μπορεί να βρει συνεργούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει έτσι, χωρίς να συζητήσει σοβαρά και συλλογικά τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τα αδιέξοδα των πολιτικών επιλογών που κάνουμε και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μας τίθενται, για τα όρια των συμβιβασμών που μπορούμε να κάνουμε.
Τι απαντά στους επικριτές της
Αρκούνται να επαναλαμβάνουν συνεχώς την απάντηση που είχα δώσει, ότι οι μετανάστες λιάζονται, σε ερώτηση «δαιμόνιου» δημοσιογράφου «τι κάνουν οι μετανάστες στην πλατεία Ομονοίας», προκειμένου να το καταδείξουν ως δείγμα ασχετοσύνης μου. Σε αντίθεση με την ερώτηση, που ήταν δείγμα δημοσιογραφικής «ευφυΐας», κατ'αυτούς, όπως και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις τους, για τις αιτίες του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος, τις οποίες απέδωσαν σε εμένα. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, και παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχτηκα, συνεχίζω να επιλέγω πότε, πώς και με ποιον θα μιλάω δημόσια.
«Ο κ. Πανούσης δεν θυμάμαι να είχε καταθέσει την οποιαδήποτε πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών στο υπουργικό συμβούλιο. Αντίθετα, ο κ. Πανούσης ήταν αυτός που δεχόταν πιέσεις για να ανταποκριθεί η Αστυνομία στις ανάγκες των νησιών. Είναι γνωστό ότι επινοεί με τη φαντασία του πράγματα, στα οποία είναι πρωταγωνιστής ή θύμα. Η πολεμική που μου έγινε σε όλη τη διάρκεια της υπουργίας μου ήταν πρωτοφανής. Ακόμα και σήμερα μου αποδίδουν την ευθύνη ότι εγώ κάλεσα τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, γιατί είμαι οπαδός των ανοιχτών συνόρων χωρίς να έχουν κανένα σχετικό τεκμήριο για κάτι τέτοιο », σημειώνει η ίδια.

Σχόλια